Je hebt masterminds en… je hebt Hearts Business Masterminds

Deel 1 – voor ondernemers

Wellicht heb je de laatste tijd veel voorbij zien komen rond georganiseerde masterminds. Voor diegene die er nog niet mee bekend is: dit is een groep ondernemers en professionals die bij elkaar komen om elkaar te ondersteunen, adviseren, klankborden, delen van ideeën of praktische ondersteuning. Een mastermind groep kun je eenmalig of regelmatig organiseren. Mijn voorkeur heeft het om regelmatig bij elkaar te komen omdat je dan ergens naar toe kunt werken en elkaar gedurende een bepaalde tijd kunt volgen en adviseren. Vaak worden groepen gestart op initiatief van een aantal ondernemers die behoefte hebben aan een samenkomst zoals een mastermind.

De ondernemer & Masterminds

Het ondernemerschap vraagt veel van een ondernemer. Jij bent de drijfveer van je onderneming. Alle inspiratie, plannen en uitvoering beginnen bij jou. In ieder geval zolang als je geen professionele organisatie om je heen hebt. En zelfs met een organisatie blijf jij eindverantwoordelijk voor wat er gebeurt, voor het succes van jouw onderneming. Daarom is het fijn en goed om jezelf te blijven uitdagen door anderen op het gebied van je business en je leiderschap. Doe je dat niet, dan ligt het gevaar op de loer dat je te eenzijdig wordt in je ideeën en je aansturing. Het is belangrijk om gelijkgestemden op te zoeken om dit te voorkomen. Daarnaast is het altijd belangrijk dat je je regelmatig laat coachen om je blinde vlekken op het vizier te krijgen en om je koers helder te houden. Dat staat los van de mastermind. De mastermind groep is een soort “adviesraad” voor jou als zelfstandige.

Ik ben een grote voorstander van masterminds voor ondernemers maar ook voor professionals in loondienst. Op beide fronten heb ik het succes hiervan ervaren. In de komende blogs leg ik meer uit over Masterminds voor verschillende doelgroepen. Daarin komt ook het verschil tussen een gewone en een Hearts Business Mastermind aan de orde.

Hoe organiseer je een Mastermind  die past bij jou als ondernemer? (de volgende blog gaat in op jou als professional in loondienst)

Dat is eenvoudig en vraagt ook heldere afspraken om de verwachtingen op één lijn te hebben. Dat voorkomt later gedoe in de samenwerking. Zo heb je ook een leidraad voor deelnemers die later instappen.

Een paar eerste tips om een Mastermind groep voor ondernemers te vormen:

 • de deelnemers hebben een gezamenlijke interesse in het ontwikkelen van hun business
 • ze hebben behoefte aan support en samen verder ontwikkelen
 • zijn gepassioneerd en ambitieus om hun business te ontwikkelen
 • Zetten zich pro-actief in en zorgen ervoor dat ze tijdens de bijeenkomsten de balans houden tussen “brengen” en “halen”
 • committeren zich aan aanwezigheid bij de afgesproken bijeenkomsten
 • de groep bestaat uit verschillende competenties en kwaliteiten
 • wanneer een groep zich vormt maak je afspraken met elkaar over de agenda van de bijeenkomsten, locatie, frequentie, kosten, het toelatingsproces van nieuwe deelnemers en hoe ga je om met deelnemers die minder gemotiveerd zijn gedurende de samenwerking en wat er verder nog belangrijk is voor jou

Wat is het verschil tussen een gewone Mastermind en een Hearts Business Mastermind?

Het woord zegt het al: dit zijn ondernemers die bewust kiezen om een Hearts Business te ontwikkelen. In een Hearts business staat het hart centraal bij alles wat je doet. Dat betekent dat je hart het kompas is en dat je hoofd het hart volgt in zijn keuzes. Een Hearts business is gebaseerd op een visie van Eenheid, Verbinding en Gezamenlijkheid. Dat betekent dat alle strategische keuzes daarop zijn gericht. De keuzes zijn positief voor alle betrokkenen (mensen, bedrijf, maatschappij, natuur, aarde et cetera). De winst van het bedrijf is een optelsom van z.g. harde en zachte resultaten.  Een Hearts Business wordt geleid door een Hearts Leader die leeft en werkt vanuit een bewustzijn van een ontwaakt hart. Hij wil vanuit zijn hart en ziel bijdragen aan een nieuwe aarde die leeft van Liefde, Licht en Eenheid.

Wanneer Hearts Leaders bij elkaar komen voor een Mastermind wordt er extra tijd ingeruimd voor een bewuste verbinding met elkaar’s hart en de onderwerpen van de bijeenkomst. Er worden meditatieve technieken gebruikt. Deze bijeenkomsten creëren een extra dimensie van creativiteit en inzicht. Er is altijd ruimte voor de business vraagstukken en de leiderschap vraagstukken.

Wil je meer weten over Hearts Business Masterminds?

Schrijf je dan voor mijn Hearts Business Mastermind – workshops. Daarin begeleid ik je met de eerste stappen naar een Hearts Business en leer je spelenderwijs hoe jij een Hearts Business Mastermind tot succes kan maken voor een eigen mastermind groep. Kijk voor meer informatie: https://petrabrussen.com/mastermind-2-daagse/ .

 

1 Comment. Leave new

 • Dolores

  Ik zou het niet anders kunnen

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Show Buttons
Hide Buttons