Vitamine R

Vitamine R… heeft u hem vandaag al ingenomen? De vitamine die u als ondernemer zo bitterhard nodig heeft? Zonder welke u, vroeg of laat, gebrek aan vitaliteit krijgt? De vitamine R die ik u graag iedere dag voorschrijf gaat over vitamine Rust.

Actie en succes

Als ondernemer sta je iedere dag in de stand van actie; altijd wakker en alert. Er is zoveel te doen, van inspireren, delegeren tot controleren en bijsturen. En dat is goed. Dat maakt een ondernemer tot een leider. De adrenaline die uw bijnieren voor u maken om u in wakkerheid en aandacht de benodigde stress hormonen te leveren, geven u helderheid en een actieve, bruisende dynamiek. U kunt de wereld aan en u maakt van uw onderneming een succes, totdat…

Crisis en overuren

er even geen oplossingen in het vooruitzicht zijn. De wet van Murphy gaat zijn gang en alles lijkt tegen te zitten. De omzet valt tegen, investeringen lopen uit de hand, banken staan aan uw deur en thuis wil het gezin ook de benodigde aandacht. Herkenbaar? En dan?

U gaat waarschijnlijk nog harder lopen, lange dagen maken om alles weer op het rechte pad te krijgen. Uw bijnieren maken overuren en de adrenaline houdt u overeind. Ons stresshormoon lijkt onze trouwe vriend in deze tijden. Niets is minder waar. Waar adrenaline vooral bestemd is om u in een noodsituatie te ondersteunen om te kunnen “vluchten” wordt hij nu langdurig ingezet om u overeind te houden. De vermoeidheid die onder uw actieve houding groeit, wordt niet gevoeld en langzaam maar zeker ontstaat er een uitputting, zonder dat u het merkt. Totdat u op een dag niet meer verder kunt; hartkloppingen, humeurigheid, ongeduld, slapeloosheid of erger.

Uw huisarts adviseert u het wat rustiger aan te doen. U bent overwerkt. Maar ja, de onderneming wacht en kan niet zonder u (denkt u). Uw manier van werken straalt ook af op uw medewerkers; immers u heeft een voorbeeldrol.

Vitaliteit van de onderneming

Rust is van essentieel belang voor uw vitaliteit en die van uw onderneming. Rust geeft overzicht, inzicht en adequate besluitvorming. “Rust zal je redden”; hoe waar zijn die gevleugelde woorden! Maar, hoe doe je dat? In ieder geval: Voorkomen is beter dan genezen! Gun jezelf en je medewerkers voldoende vitamine R. Wees zelf het voorbeeld van Rust!

Tips voor je minimale dagelijkse dosering vitamine R

  1. Bij het opstaan en voordat je dagelijkse activiteit begint: 10-20 min rust met b.v. een ochtendmeditatie of korte stiltewandeling.
  2. Rond de lunch: met aandacht eten (niet achter je bureau terwijl je je mail leest) en min. 15 minuten naar buiten voor een korte wandeling.
  3. ’s Avonds na het avondeten: 20 minuten naar buiten.
  4. 30 minuten voor het slapen gaan, jezelf rustig voorbereiden voor de nacht (geen prikkels van televisie, computers, telefoongesprekken of appjes). Eventueel luisteren naar rustige muziek en adem-ontspanningsoefeningen doen.
  5. Voldoende nachtrust (tussen de 6-9 uur)

Ik wens u een vitamine R-rijke tijd toe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Show Buttons
Hide Buttons